Vrste lesenih konstrukcij

okvirnaLesena okvirna konstrukcijaeko Marles

lesena okvirna konstrukcija

 

 

 

 

 

Pri okvirni konstrukciji sestavljajo stene lesene konstrukcije okvirji iz stebrov in prečk različnih dimenzij. Kot zunanja in notranja obloga so lahko različne plošče (mavčno kartonske plošče, mavčno vlaknene plošče, iverne plošče, lesno-cementne plošče, plošče iz lesnih vlaken, lesne plošče z orientiranimi vlakni, vezane plošče). Prostor med ploščami je zapolnjen s toplotno izolacijo (mineralna, steklena ali kamena volna, v novejšem času pa pogosto tudi z naravnimi materiali: celuloza, volna, kokos, konoplja, bombaž). Stropne konstrukcije sestavljajo leseni stropni nosilci različnih prerezov z obojestransko oblogo iz plošč ter z vmesno izolacijo večje gostote (mineralna volna). Na mednadstropni konstrukciji je možno izvesti tudi plavajočo talno konstrukcijo za boljšo zvočno zaščito (cementni estrih). V Sloveniji je na tržišču največ ponudnikov hiš z leseno okvirno konstrukcijo z obložnimi ploščami. Običajno so to proizvajalci lesenih montažnih objektov, ki elemente sestavljajo v proizvodnji in ne na terenu.

 

Lesena skeletna konstrukcija

lesena skeletna konstrukcijaskeletna hisa

 

 

 

 

 

Nosilna konstrukcija je sestavljena iz stebrov in nosilcev, ki so postavljeni na določenem rastru. Omogočajo poljubno izvedbo fasad in pregradnih sten. Stene ne prevzemajo nosilne funkcije v smislu prenosa vertikalne obtežbe, zato so možne svobodnejše zasnove. Nad ali med primarne nosilne elemente se polagajo sekundarni nosilni elementi, npr. stropovi. Obremenitve se prenašajo izključno preko nosilcev na stebre, ki so praviloma neodvisni od polnih elementov, ki zapirajo prostor, večinoma ostanejo vidni, da se leseni skelet poudari. Stene so lahko prefabricirani elementi iz lesa ali stekla (lahko tudi kombinacija materialov). Pogoste so kombinacije skeletne nosilne konstrukcije s steklenimi polnili in polnimi elementi.

 

Masivna lesena konstrukcija

lesena masivna konstrukcijamasivna hisa

 

 

 

 

Pri masivnih izvedbah razlikujemo tiste zgradbe, ki imajo stene iz masivnih tramov - brun in tiste iz mozničenih ali lepljenih lesenih elementov CLT, XLAM. Stene so navadno enostransko obložene z izolacijo in ploščami, mogoča pa je tudi izvedba brez obloge, kjer je stena iz vidnih brun, tramov ali plošč iz dezintegriranega lesa. Zunanje stene so lahko zaščitene z oblogo iz lesa ali z ometom ali obzidane s fasadno opeko. Stropne konstrukcije so navadno masivne lesene lepljene plošče ali stropni nosilci z obojestransko oblogo iz plošč in polnilom.

NA VRH